Bélbaktériumokkal az elhízás ellen

Star Brands Parfüm

  • 0/5
  • 0 értékelés
0 értékelésX
Nem tetszik! Elmegy Hmmm Tetszik!
0% 0% 0% 0% 0%

Bélbaktériumokkal az elhízás ellen

Figyelem

Az ember vastagbelében kb. másfél kilogramm baktérium él. Ezek kb. 4-500 fajt képviselnek, egymáshoz viszonyított pontos arányuk még ma sem ismert. Amikor normális bélflóráról beszélünk, akkor egészséges emberekben talált bélflóra arányokat vesszük alapul, azonban itt is egyénenként igen nagy a különbség. 

Az egyszerűség kedvéért három csoportba soroljuk őket:

1, jófiúk 
2, közömbösek
3, rosszfiúk

Mint látjuk a beosztás meglehetősen szubjektív, de arra alkalmas, hogy tudásunk hézagait elfedjük.

Legutóbb a Leuveni Egyetem kutatói (Patrice Cani és mtsai.) nemrég közzétett tanulmányukban (National Academy of Sciences) arról számoltak be, hogy egér kísérletekben igazolták, hogy az Akkermansia muciniphila nevű baktérium, ha elszaporodik az állatok bélrendszerében, akkor az határozott védelmet nyújt az elhízás és a 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásával szemben. Ez a baktérium eddig a közömbösök népes táborát gyarapította, de úgy tűnik, indokolt lenne átsorolni őt a jófiúk csoportjába.

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik fogyasztása révén a probiotikumok (jó fiúk) közé sorolt baktériumok elszaporodását támogathatjuk. Az ilyen hatást nevezzük prebiotikus hatásnak. A banán, a hagyma, a póréhagyma, a spárga és a csicsóka erős prebiotikus hatással bír. Régi megfigyelés, hogy pl. a csicsóka fogyasztása nagyon is ajánlott elhízottaknak és cukorbetegeknek, csak eddig nem ezzel a hatással magyaráztuk hatékonyságát.

A muciniphila mennyisége szabályozza a bél, a bélfal barrier funkcióját,  csökkenti a bélfalban lévő gyulladásra való hajlamot és csökkentette az inzulin rezisztenciát, ezáltal valóban jótékonyan véd az elhízás illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben.

Ez a baktérium az egészséges emberek bélbaktérium flórájának 3-5 %-át adja. Kövér embereknél ez a százalék jelentősen csökken. Ez keltette fel a Louvain-i gyógyszerkutató, Patrice Cani figyelmét. A kutatók egérkísérletekben megfigyelték, hogy az Akkermansia muciniphila megszaporodása a bélben nem csak a túlsúly kialakulása ellen védte meg az állatot, de javította azokat a kóros anyagcsere folyamatokat is, melyek 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezetnek.

A baktériumnak fontos szerepe lehet a bélnyálkahártya védelmében, egy nyákfilm létrehozásával. A szervezet működéséhez szükséges anyagok felszívódása ezen a két teniszpálya nagyságú felületet képviselő vékonybél bolyhok nyálkahártyáján keresztül történik, és itt van az immunrendszer fontos első védvonala is. Cani azt is megfigyelte, hogy zsíros ételek adásakor az egerekben az A. muciniphila telepek száma jelentősen csökken, ezzel együtt elvékonyodik a nyákréteg, ami rontja a bélnyálkahártya védőfunkcióját.

Forrás: Informed

Tetszett a cikk? Mond el a véleményed, és szólj hozzá a facebook profiloddal

  • 0/5
  • 0 értékelés
0 értékelésX
Nem tetszik! Elmegy Hmmm Tetszik!
0% 0% 0% 0% 0%
Olcsó Parfüm
Tags:
0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

 

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account

A weboldalon KUKI-t használunk a legjobb élmény és teljesítmény eléréséhez. Az "OK" gombra kattintással elfogadottnak tekinted a sütik használatát.
cookie

A HTTP-süti (általában egyszerűen süti, illetve angolul cookie = kuki) egy információcsomag, amelyet a szerver küld a böngészőnek, majd a böngésző visszaküld a szervernek minden, a szerver felé irányított kérés alkalmával. A sütiket maga a web szerver hozza létre a böngésző segítségével a felhasználó gépén, ahol azok egy elkülönített könyvtárban kerülnek tárolásra.

A cookie-k kis mennyiségű információt tartalmazó szöveges fájlok, amelyek akkor töltődik le az Ön számítógépére, mobileszközére vagy más meghajtójára, amikor egy weboldalra látogat.

Ezt követően a cookie-k minden egyes későbbi látogatást követően visszajelezést küldenek a származási weboldalra, vagy egy másik oldalra, ami felismeri az adott cookie-t. A cookie-k azért hasznosak, mert lehetővé teszik, hogy egy weboldal felismerje a felhasználó által használt meghajtót.
Olvasd tovább!

Megértettem!